Nærbillede af skægkræ

Skægkræ

Skægkræ er karakteriseret ved deres lange antenner, lange haletråde, samt behåringen/skægget er de faktorer, som først og fremmest adskiller skægkræ fra sølvfisk. Skægkræets haletråde kan være længere end selve kroppen.

Både antenner og haletråde knækker dog let, så man kan ikke altid regne med længden på dem, hvis man skal bestemme om det er et skægkræ eller en sølvfisk.

Fuldt udvokset måler skægkræ omkring 15-19 mm og et enkelt skægkræ kan nå at lægge 200 æg i løbet af deres levetid.

Selvom skægkræ ikke er farlige for mennesker, kan de forårsage skader på bøger, tapet og andre husholdningsartikler. Deres evne til at gemme sig i små sprækker gør dem vanskelige at opdage og bekæmpe.

Hvad tiltrækker skægkræ?

Skægkræ tiltrækkes af mørke, fugtige og varme omgivelser, hvor de kan finde både ly og føde i form af papir, karton, og madrester. Dog har skægkræ – i modsætning til slægtningen sølvfisken – ikke brug for fugtige omgivelser, og de kan således være at finde alle steder indendørs.

Fødevarer som stivelsesholdige materialer, herunder papir, karton, tapetklister og tekstiler, er meget attraktive for skægkræ. Desuden søger de også efter madrester, sukker og melprodukter.

Skægkræ trives i mørke, fugtige omgivelser som badeværelser, køkkener og kældre, hvor de lever af organiske materialer som papir, karton, og madrester. Dog har skægkræ – i modsætning til sin slægtning sølvfisken – ikke brug for fugtige omgivelser, og de kan således være at finde alle steder indendørs.

Skægkræ er nataktive og gemmer sig gerne i små sprækker og revner i løbet af dagen, hvilket kan gøre det svært at opdage dem. Det er derfor vigtigt at holde disse områder tørre, rene og lufte ud for at reducere risikoen for skægkræangreb.

Hvordan ser skægkræ ud?

Skægkræ bliver som sagt 15-19 mm og er dermed noget større end sølvfisk, som kun bliver op til 1 cm.

Skægkræets lange antenner, lange haletråde, samt behåringen/skægget er de faktorer, som først og fremmest adskiller skægkræ fra sølvfisk. Skægkræets haletråde kan være længere end selve kroppen.

Både antenner og haletråde knækker dog let, så man kan ikke altid regne med længden på dem, hvis man skal bestemme om det er et skægkræ eller en sølvfisk.

Hvis både skægkræ og sølvfisk er fuldvoksne, er det nemt at kende forskel på dem, men i nymfestadiet kan et skægkræ godt minde om en sølvfisk. Her er man i stedet nødt til at kigge på dyrets adfærd. Sølvfisk lever normalt kun i omgivelser, hvor luftfugtigheden er 75% eller derover. Dvs. oftest i køkkener eller på badeværelser. Derudover bevæger sig oftest ikke på lodrette flader.

Hvor finder man skægkræ?

Skægkræ (også kaldet skægget sølvkræ) kan ses i boligen året rundt. De findes indendørs og i alle rum i boligen. De foretrækker fugtige omgivelser, men er ikke lige så afhængige af fugt, som sølvfisk er. Mens en sølvfisk kun bevæger sig på vandrette flader, så kan skægkræ sagtens klatre på lodrette flader, og de spreder sig derfor hurtigt i boligen.

Skægkræ kan være vanskelige at opdage, da de er nataktive. Når man så tænder lyset om morgenen, kan man se dem pile afsted.

Skægkræ livscyklus

Et skægkræ har en lang livscyklus og kan leve i helt op til 7 år. I den periode går den igennem en rækker stadier fra æg til nymfe og til fuldvoksen.

Skægkræ æg

Fra skægkræet lægger sine æg i revner og sprækker, går der omkring 2 måneder til de klækkes, hvis forholdene er optimale. Æggene er omkring 1 millimeter i diameter og er lyse i farven. Et skægkræ kan lægge omkring 200 æg i sin levetid, så ét skægkræ kan blive til mange, hvis man ikke holder bestanden nede.

Skægkræ nymfer

Når æggene er klar og klækkes, er de små nymfer omkring 2 millimeter lange. De er lysere i farven end de voksne skægkræ, da de endnu ikke har skel på kroppen.

Fra nymfestadie til et kønsmodent skægkræ går der op til 3 år. Herefter kan de så leve i 3-4 år, før de dør.

Sådan forebygger du skægkræ

Skægkræ er en stigende udfordring i mange danske hjem, hvor de kan forårsage skader på papir, tapet og andre organiske materialer. Disse små, vingeløse insekter trives i mørke og fugtige omgivelser, hvilket kan gøre dem vanskelige at opdage og bekæmpe. Heldigvis er der flere effektive metoder til at forebygge mod skægkræ. Skægkræets levevis og udvikling ligner meget sølvfiskens, og behandlingsmetoderne er de samme – dog skal behandling her foretages i hele boligen.

Her er 5 praktiske tips, der kan hjælpe dig med at holde dit hjem fri for de ubudne gæster.

5 tips til forebyggelse af skægkræ:

  • Reducér fugtigheden: Brug affugtere og sørg for god ventilation i fugtige områder som badeværelser, køkkener og kældre for at skabe et mindre attraktivt miljø for skægkræ.
  • Forsegl sprækker og revner: Forsegl små sprækker og revner i vægge, gulve og omkring rør med tætningslister og fugemasse for at forhindre skægkræ i at finde skjulesteder.
  • Opbevar mad korrekt: Opbevar mad og affald i tætsluttende beholdere, og undgå at efterlade madrester fremme, for at fjerne potentielle fødekilder for skægkræ.
  • Regelmæssig rengøring: Støvsug og rengør regelmæssigt, især i hjørner, bag møbler og i andre skjulte områder, hvor skægkræ kan opholde sig.
  • Luft ud: Sørg for at få frisk luft ind i hjemmet på alle tider af døgnet.

Lad Anticimex hjælpe dig i kampen mod skægkræ

Det kan være ret besværligt at slippe af med skægkræ. De er i familie med sølvfisk, som er almindeligt forekommende i Danmark, men ikke så nemme at slippe af med. Derfor kan du med fordel lade Anticimex løse opgaven.

Ring til os på 69 15 17 44 eller læs mere om bekæmpelse af skægkræ. Vi kan hjælpe dig med at oprette husfreden, så du kan bruge din energi på ting, du har lyst til, i stedet for at bekymre dig om skægkræ eller andre skadedyr.

Vælg land

    ring til os 69 15 17 44