Go to main content
Almindelige skadedyr i fødevarebranchen

De mest almindelige skadedyr i fødevarebranchen

Gnavere

DE MEST ALMINDELIGE TYPER AF MUS OG ROTTER I FØDEVAREANLÆG

Den brune rotte - Rattus norvegicus - også kendt som kloakrotte, grå rotte eller almindelig rotte. Den voksne rotte måler 20-30 cm fra hoved til krop, mens halen er 13-32 cm lang. Den vejer op til 500 g og har en grå til brunlig pels, dog kan farvevariationer forekomme, for eksempel albino.

Den sorte rotte - Rattus rattus -husrotte, skibsrotte og pestrotte. Den er mindre end den brune rotte med en kropslængde på 16-24 cm og en vægt på 150-250 g. Halen er længere end hovedet og kroppen (op til 130%). Sammenlignet med deres artsfæller har de en relativt spids snude og betydeligt større ører. I Danmark er den sorte rotte sjælden og findes som regel kun i havneområder.

Husmus - Mus domesticus - Mus er mindre og slankere end rotter. Voksne mus måler 7-11 cm, og halen kan være lige så lang som kroppen. Pelsen er tynd, gråbrun, og halen er let behåret.

Skadedyr, der angriber opbevarede varer som korn og mel

BILLER, FLUER, MYRER, MØL OG RISSNUDEBILLER

Flere skadedyr kan forårsage betydelig skade på opbevarede fødevarer:

  • Biller, såsom rissnudebiller og melbiller
  • Møl, som f.eks. melmøl og tofarvede frømøl
  • Myrer og fluer er også almindelige insekter, der kan ødelægge opbevarede fødevarer.

Skader forårsaget af skadedyr i opbevarede produkter

Skadedyr i lagrede fødevarer angriber og beskadiger fødevareprodukter, hvilket medfører betydelige økonomiske tab i fødevareforarbejdning og -distribution.

Insekter kan trænge ind i opbevarede fødevarer gennem beskadiget eller dårligt forseglet emballage. Nogle arter kan gnave sig igennem papir, pap eller plastemballage.

Huninsekter lægger ofte æg på eller nær opbevarede fødevarer. Larverne klækkes og begynder at æde af produktet.

  • Kasserede partier
  • Økonomiske tab
  • Forsinkelser i ordreopfyldelse

Kakerlakker

DE MEST ALMINDELIGE TYPER KAKERLAKKER I FØDEVAREANLÆG

Tyske kakerlakker - Blattella germanica - Lysebrun med to karakteristiske mørke linjer på thorax. Nymfer ligner voksne, men er mindre og mørkere, næsten sorte, med en lys linje på thorax. Nymfer ligner meget voksne, er mindre og mørkere i farven, næsten sorte. De er kendetegnet ved en lys linje, der løber op og ned ad thorax.

Orientalske kakerlakker - Blatta orientalis - Den orientalske kakerlak varierer i størrelse fra 2 til 3,5 centimeter i længden. Den er sort eller mørkebrun og har en skinnende overflade. Orientalske kakerlakker er ikke gode til at klatre, så de foretrækker at opholde sig på gulvet eller i de lavere områder af bygninger.

Undgå kontaminering pga. skadedyr i fødevarebranchen

Forebyggelse og overvågning er afgørende for at beskytte produktionen og undgå fejl under revisioner. Fødevareindustriens sikkerhedsregler er strenge, og skadedyrskontrol kræver konstant opmærksomhed.

Her gennemgår vi de mest effektive metoder til at forebygge skadedyrsangreb i fødevarebranchen.

> Læs mere om at undgå skadedyrskontaminering

Fugle

MEST ALMINDELIGE TYPER AF FUGLE FUNDET I FØDEVAREFACILITETER

Duer - Columba livia domestica - Duer er aktive i dagslys, og deres tilstedeværelse kan være til gene for mennesker. Der er tale om en dueinfestation, når man oplever:

  • Store flokke, der opholder sig på tage og i nærområdet
  • Overdreven støjforurening
  • Store mængder ekskrementer på fortove, bygninger og køretøjer.

Måger - Laridae - Mange mågepopulationer migrerer ikke længere i vintermånederne, men forbliver i de samme områder året rundt. Denne adfærdsændring fører til en ukontrolleret vækst i bestanden og forværrer problemet i fødevarefaciliteter.

Fugleadfærd

Deres tilpasningsevne til bymiljøer, hurtige formering og generende adfærd har ført til opfattelsen af ​​duer og måger som skadedyr i mange byområder rundt om i verden.

De er ådselædere, der spreder affald rundt, mens de leder efter mad i skraldespande.

Ved at sprede affald tiltrækker de andre skadedyr og bidrager til usunde forhold.

Hvad er Integrated Pest Management (IPM)?

Integrated Pest Management er en holistisk og proaktiv metode til bæredygtigt at forebygge, kontrollere og eliminere skadedyr. Det går kort fortalt ud på at alle, der anvender pesticider i erhvervsmæssig sammenhæng, skal forebygge og begrænse forekomsten af skadedyr på en måde, hvor man minimerer brugen af pesticider. Dermed sikres en mere bæredygtig og effektiv håndtering af skadedyrsproblemer.

IPM kaldes på dansk "integreret plantebeskyttelse" og er en forkortelse af den engelske betegnelse "Integrated Pest Management" - forkortet IPM.

Integrated Pest Management er en del af EU's rammedirektiv om bæredygtig anvendelse af pesticider.

Hvordan sikrer du dig, at du har den rigtige plan for Integrated Pest Management for din virksomhed?

>> Læs mere om IPM-programmer til din virksomhed

Få en bygningsgennemgang af din fødevarevirksomhed

Vælg land

    ring til os 69 15 17 44