Go to main content
Husmus gnaver i ledning

Husmus

Udseende og størrelse

Husmusen er lille og kompakt og kan genkendes på sit mørkegrå eller gråbrune udseende. Undersiden er som regel lysere grå. Musen måler typisk 6-10 cm, og dens hale er omtrent lige så lang som kroppen. Den er således væsentligt mindre end sin slægtning halsbåndmusen, som med en kropslængde på 10-12 cm og en halelængde på op til 14 cm er en af Danmarks største musearter.

Husmusens kendetegn:

  • Farve: Gråbrun eller mørkegrå med en lysere underside
  • Størrelse: Kropslængde på 6-10 cm og en hale på omtrent samme længde
  • Ekskrementer: Små, sorte, spidse ekskrementer (3-8 mm) – ofte langs musens ruter og i nærheden af fødekilder.

Husmusens adfærd

Husmusen er aktiv hele året, men primært om natten og omkring skumring, da den ikke bryder sig om skarpt lys. Den kan nemt finde vej gennem selv de mindste sprækker og huller – helt ned til 6 mm.

Indendørs søger den hurtigt mod beskyttede områder som lofter, vægge, skabe og under gulve, hvor den bygger reder og skaber en stabil base tæt på madkilder.

Husmusens reproduktion

Husmusen er kendt for sin imponerende reproduktionsevne, hvilket gør den til en af de mest udbredte gnavere globalt.

Brunstcyklussen hos hunmus varer mellem 4-6 dage, men hunnen er kun modtagelig for befrugtning i mindre end 24 timer under hver cyklus.

Hunnen er drægtig i omkring 20 dage, hvorefter den føder et kuld på typisk 5-10 unger. Under optimale forhold kan en hunmus få op til 5-10 kuld om året, da hunnen er modtagelig for befrugtning få timer efter fødslen.

De nyfødte unger er blinde og uden pels ved fødslen. Efter cirka tre dage begynder pelsen at vokse, og øjnene åbner sig efter omkring en uge. Ungerne stopper med at die efter cirka 3 uger og bliver kønsmodne kort tid efter fødslen – allerede 6-8 uger for hunnerne, mens hannerne typisk er kønsmodne omkring 8 ugers-alderen.

Denne høje reproduktionsevne gør husmusen i stand til hurtigt at kolonisere nye områder, især hvor der er adgang til føde og ly. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på forebyggende foranstaltninger for at undgå uønskede invasioner i hjem og bygninger.

Hvad spiser husmusen?

Husmusen er altædende, men foretrækker frø, korn og nødder. Den kan dog også gnave i mange typer materialer og kan beskadige fødevarer, emballage, ledninger og endda bløde byggematerialer som træ og plast. Husmusens gnaven kan desuden udgøre en betydelig brandfare, hvis den får bidt i ledninger.

Den kan således skabe udfordringer hos såvel private som i virksomheder i for eksempel fødevarebranchen og restaurationsbranchen.

Tegn på husmus

Er du i tvivl, om hvorvidt du har husmus, kan du være opmærksom på følgende tegn:

  • Små, mørke ekskrementer på 3-8 millimeter rundt omkring i huset.
  • Kradselyde fra loft, vægge eller gulv – især om natten.
  • En gennemtrængende ammoniaklugt, der kan være svær at slippe af med.
  • Spor af støv samt fedtede aftryk, som stammer fra olier i musens pels.
  • Reder i polstring eller isolering.

Husmusens afføring

Husmusens afføring er et af de mest synlige tegn på dens tilstedeværelse. Afføringen er typisk små, sorte, spidse piller på omkring 3-8 mm, og de minder ofte om kommenfrø. Husmusen efterlader afføring langs sine færdselsruter samt i nærheden af fødekilder og redesteder. Da musen kan bevæge sig rundt i hele hjemmet, kan afføringen findes i både køkkenskabe, på lofter, i vægge og under gulve.

Afføring fra husmus kan udgøre en sundhedsrisiko, da de kan indeholde bakterier og vira, som spredes gennem støvpartikler og ved direkte kontakt. Hvis du opdager små, spidse afføringsrester, bør du straks tage det som et advarselstegn og tage kontakt til en professionel skadedyrsbekæmper for at vurdere og håndtere problemet effektivt.

Skader og sundhedsrisici forbundet med husmus

Ud over at gnave i materialer og skabe ødelæggelser, udgør husmusen også en sundhedsrisiko. Musens ekskrementer og urin kan bære smitte og bakterier, som kan overføres til mennesker.

Husmusens tilstedeværelse kan derfor føre til spredning af sygdomme, især hvis den forurener mad eller køkkenoverflader. Ekskrementer og urin er også ofte kilden til allergener og kan forværre astma og allergi hos beboerne.

Bliv klogere på mus og rotter

Vil du vide mere om mus og dens slægtning rotten? Herunder kan du læse flere artikler om det lille skadedyr.

Vælg land

    ring til os 69 15 17 44