Møl i fødevarer

Møl

Hvad er møl?

Møl er udbredt over hele verden og almindelige i Danmark. Flere mølarter er dog ikke oprindeligt hjemmehørende her, men er kommet fra andre dele af verden.

Møl tilhører sommerfugleordenen, og de fleste arter er ikke generende. Dog er melmøl og klædemøl kendt for at ødelægge henholdsvis fødevarer og tekstiler, og de betragtes derfor som skadedyr.

Det er især møllarverne, der skaber problemer i hjemmet, da de gnaver huller i tøj og andre tekstiler, der opbevares i skabe og på lofter.

Møl er almindeligt forekommende i hele verden, hvor der findes flere tusinde arter af møl. Langt de fleste mølarter betragtes egentlig ikke som skadedyr. En del møl er ikke naturligt forekommende i Danmark, men er kommet hertil fra andre dele af verdenen.

Møl kan ødelægge produktioner

Mølangreb kan være katastrofale for produktionsvirksomheder. I fødevareindustrien kan melmøllarver forurene tørvarer som mel, korn og pasta og gøre dem uspiselige. Klædemøl kan på samme måde angribe tekstiler og materialer af animalsk oprindelse som uld, pels og andre tekstiler i produktionsvirksomheder .

Læs mere om konsekvenserne af møl i produktionen her.

Typer af møl

Der findes mange forskellige arter af møl. Møllene kan overordnet deles op i to grupper, når vi taler om skadedyr:

  • Møl, som angriber fødevarer
  • Møl, der angriber tøj og andre tekstiler

Langt de fleste mølarter betragtes egentlig ikke som skadedyr. Der er dog en række ad dem, som kan give problemer. I sådanne tilfælde at man nødt til at foretage en mølbekæmpelse. Det gælder melmøl, tofarvet frømøl, frømøl, samt klædemøl, pelsmøl og klistermøl, som kan gøre stor skade i blandt andet produktioner, på hoteller og i restauranter.

Pelsklannere bliver ofte forvekslet med møl, da de både angriber tekstiler og tørrede fødevarer. Pelsklannere er dog biller og er med deres mørkebrune skinnende rygskjold nemme at skelne fra møl.

Møl i fødevarer

Der findes flere forskellige varianter af møl, som lever i fødevarer. I Danmark er de mest almindelige melmøl (Ephestia kuehniella) og tofarvede frømøl (Plodia interpunctella). Melmøllene er en smule større og kan blive op til 20 mm lange. De tiltrækkes af tørre fødevarer, som opbevares i stuetemperatur. Her lever de i maden og lægger æg.

Melmøl og tofarvet frømøl er nataktive og sidder om dagen og hviler sig i revner og sprækker.

De voksne møl forårsager ikke nogen skader, men det gør møllarverne til gengæld.

>> Læs mere om bekæmpelse af melmøl

Mølpuppe

Når larverne er klar til at forpuppe sig, forlader de den vare, de har levet i, for at opsøge beskyttede steder, ofte højt oppe ved sprækker og hulrum langs loftslister. Her gemmer de sig, mens forpupningen sker, og de kommer ud som møl.

Møl i tøj og andre tekstiler

Nogle mølarter går i tøj og andre tekstiler i stedet for fødevarer. De kaldes for tekstilmøl eller tøjmøl. Et angreb afsløres ofte ved, at man ser de voksne møl flyve rundt.

Larverne derimod lever mere skjult på mørke og uforstyrrede steder, som f.eks. i uldtøj og pelsværk, der ikke bruges så tit, i møbelbetræk og i uldtæpper, under reoler, skabe og sofaer.

Det er larverne, der forårsager skaden, da de voksne møl ikke tager næring til sig. I uldtøj gnaver larverne trådene over, så der bliver huller, men ofte vil man også kunne se larvernes, spind, larvehylstre og ekskrementer.

Tekstilmøl er ikke skadelige for mennesker og bygninger, men beskadiger tekstiler. Du kan læse mere om bekæmpelse af tekstilmøl her.

Sådan forebygger du møl i garderoben

Det er ærgerligt at få ødelagt sit tøj af klædemøl. Men der er heldigvis en del, du selv kan gøre for at forhindre et mølangreb i din garderobe – i al sin enkelthed handler det om at holde rent i de områder, hvor møllene trives.

Sørg for at holde rent i skabe, kommoder og andre steder, du opbevarer tøj. Vask også ubrugt tøj en gang imellem, og undgå at lægge beskidt tøj i garderoben, da der kan gemme sig mølæg og larver i tøjet. Hvis du ikke vasker sarte materialer som uld, er det en god idé at bruge insektspray for at beskytte tøjet effektivt.

Du kan eventuelt følge denne tjekliste, hvis du vil undgå mølangreb på din garderobe.

  1. Hold rent i skabe, skuffer og andre steder, du opbevarer tøj
  2. Møl elsker uld – opbevar derfor uldtøj i forseglede poser for at beskytte tøjet
  3. Læg kun rent tøj i skuffer og skabe – beskidt tøj kan gemme på mølæg og -larver
  4. Ryst og luft tøj jævnligt, og hold skabene rene
  5. Lad ikke rent men ubrugt tøj hænge/ligge for længe – vask det i ny og næ

Få hjælp til mølbekæmpelse

Vi kommer ud og hjælper dig, hvis du har identificeret møl. Vi står klar med mølfælder med feromonpatroner, og kan give dig en sikringsaftale, så du kan have ro i sindet.

Ønsker du at høre mere om vores bekæmpelse af møl, så kontakt os hurtigst muligt.

Ring til os på 69 15 17 44 eller brug kontaktformularen herunder.

Vælg land

    ring til os 69 15 17 44