Bananfluen er en lille flue, der ofte findes i områder med mad og fugt. De kan lide at spise frugt og grøntsager, der er begyndt at rådne og gære, både som larver og voksne. De kan være svære at slippe af med, hvis de først er flyttet ind, og det gør dem til en særlig udfordring for fødevarevirksomheder, hvor deres tilstedeværelse kan føre til forurening af fødevarer og spredning af skadelige bakterier og vira.
Bananfluer reproducerer sig hurtigt
Bananfluen er en af de mest frugtbare fluetyper, der findes, og er kendt for at have en utrolig hurtig reproduktionsrate. Hver hun kan lægge op til 25 æg om dagen og flere hundrede æg i løbet af sin levetid. Æggene klækker i løbet af et døgn, og de larver som kommer ud søger ned i spiselige omgivelser, hvor de så udvikler sig i løbet af 4-5 dage. Herefter forpupper de sig, og forvandles til en voksen bananflue.
Fluers livscyklus består nemlig af fire stadier: Æg, larve, puppe og voksen. Larverne bliver klækket fra æggene, udvikler sig til pupper, hvorefter de undergår en metamorfose, som resulterer i, at den voksne flue bliver klækket fra puppen.
De voksne bananfluer begynder at lægge æg allerede efter 24 timer, og det betyder, at en bananflue kan gå fra selv at være et æg til selv at lægge æg på bare 9-12 dage. Det er årsagen til, at få bananfluer/frugtfluer kan udvikle sig til et meget stort antal på meget kort tid.
Helbredsrisici
Bananfluer hverken stikker eller bider, og er som sådan ikke farlige for os. Men de lægger æg i vores madvarer, og blandt andet derfor er det ikke et insekt man ønsker at have indendørs.
På grund af den tiltrækning, som rådnende materiale har på fluer, finder man ofte fluer på usunde steder, såsom affald, afføring, rør og andre steder med skidt og snavs, hvor der er mange mikroorganismer, der kan forårsage tyfus, kolera, dysenteri, tuberkulose, E-coli-infektioner eller parasitter som bændelorm.
Når en bananflue lander på et inficeret område, bliver deres ben og snabel dækket med patogener, som de kan overføre til de overflader, de lander på efterfølgende. Dette kan føre til alvorlige sundhedsmæssige problemer og økonomiske konsekvenser for fødevarevirksomheder, restauranter, bagerier, hoteller og caféer.
Derfor er det vigtigt for fødevarevirksomheder at have en effektiv og professionel skadedyrsbekæmpelse på plads for at forebygge og bekæmpe bananfluer og andre skadedyr. Anticimex tilbyder en bred vifte af skadedyrsbekæmpelsestjenester til virksomheder, herunder en omfattende inspektion, en skræddersyet løsning og opfølgende inspektioner for at sikre, at problemet er løst.
Forebyggelse af bananfluer
Bananfluer tiltrækkes af de lugte, der dannes, når en gæringsproces sker i mad- eller drikkevarer. De tiltrækkes blandt andet af frugt, eddike, vin og øl, samt sødlige madvarer som for eksempel syltetøj eller ketchup.
For at undgå bananfluer handler det om at opbevare mad- og drikkevarer i beholdere, hvor bananfluer ikke kan komme til at lægge æg i dem, samt at sørge for, at der ikke står madrester eller flasker med sjatter fremme. Derudover skal skraldespanden tømmes ekstra ofte, så der ikke er adgang til organisk materiale. - Og så er generel rengøring i køkkenet med til at holde bestanden af bananfluer nede.
Udendørs kan man sørge for at samle nedfaldsfrugt op, og sørge for at kompostbunker og affaldsbeholdere er lukket.
Læs mere om bananfluer
Bananfluer plager de danske hjem
Hvordan slipper jeg af med bananfluerne?
Har du brug for bekæmpelse af bananfluer?
Vores professionelle teknikere bruger effektive metoder til at fjerne bananfluer og andre skadedyr fra din virksomhed, så du kan være sikker på, at dine varer er sikre og beskyttet mod skadedyr.
Hvis du har brug for bekæmpelse af bananfluer, kan Anticimex hjælp dig. Ring til os på 69 15 17 44 eller brug kontaktformularen herunder.